Alang Rebus Tak Empuk



Sepatutnya, Sejak Awal Lagi Aku Sedar Diri Ziyad Memang Tak Akan Jatuh Cinta Pada Perempuan Sederhana Seperti Aku Ni Hanya Aku Yang Terlebih Perasan, Berangan Angan Sampai Tak Ingat Dunia Sepatutnya Aku Bilang Dulu Jerawat Yang Aku Ada Kemudian Bahagikan Dengan Jumlah Parut Yang Dah Rupa Macam Apam Bintik Polka Polka Dot Ni Lepas Tu Darabkan Pula Dengan Kulit Aku Yang Tak Ubah Macam Kulit Manggis Terlebih Masak Dah Dapat Jawapannya Itu, Barulah Aku Buat Perbandingan Dengan Kriteria Yang Ziyad Nak Sesuai Ke Tidak Sepatutnya, Aku Semak Dulu Terma Dan Erti Sebenar Perkataan Kawan Dan Kekasih Itu Dalam Kamus Dewan Edisi Empat Terbitan DBP Barulah Aku Tak Tersalah Tafsir Maksudnya Degil Degil Degil.Baik, Shifa Marilah Kita Berfikir Secara Positif Ini Bukan Pengakhiran Sebuah Kehidupan Kalau Tak Ada Ziyad, Mungkin Ada Orang Lain Yang Lebih Sesuai Yang Allah Janjikan Untuk Kau.Dengar Baik Baik Shifa.Dengar.Lupakan Ziyad Lupakan Ziyad.Lupakan.Mulai Sekarang, Dalam Hidup Seorang Nurul Shifa Tidak Akan Ada Lagi Lelaki Bernama Mohd Ziyad Hafni Yang Bertahkta.Titik.Tetapi, Mampukah Perkataan Pada Kertas Itu Diterjemahkan Dalam Hati Secara Mudah, Shifa Manalah Tahu, Kalau Kalau Ziyad Tidak Bermaksud Begitu, ShifaAlang Rebus Tak Empuk

AIMI SHABANA dilahirkan pada 29 Julai di sebuah perkampungan kecil di bahagian utara Negeri Perak AIMI SHABANA orangnya pemalu Lidahnya tidak sepetah orang lain dan pada yang baru mengenalinya, dia mungkin akan dianggap sebagai seorang yang pendiam Maka, AIMI SHABANA menggunakan medium lain untuk berkata kata bagi menterjemahkan isi hatinya yang terpendam Dia menjadi penulis dan dia mahu berko

!!> KINDLE ❥ Alang Rebus Tak Empuk ❆ Author Aimi Shabana – E17streets4all.co.uk
  • 481 pages
  • Alang Rebus Tak Empuk
  • Aimi Shabana
  • Malay
  • 03 March 2017

10 thoughts on “Alang Rebus Tak Empuk

  1. says:

    Manis Sangat sangat manis.Comel Sangat sangat comel.Aku sukakan naskah ini Walaupun zaman study dan berabad ditinggalkan, tapi naskah ini berjaya menarik kembali kenangan manis Pada Zaman Dahulu TAHNIAH Adiwarnai Not a single foreign words in this bookii Tiada langsung adegan 18SGiii Bayang bayang 18SX pun tak kelihatanTAHNIAH Penulisi Plot yg kemasii Olahan yg menarikiii Perkembangan watak yg sekata walaupun agak sesak dengan geng 4S, Fairuz, Aiman, keluarga Shifa Ziyad dan segala antoganisnya iv Penulisan yg bersih dan matang biarpun tanpa ayat berbunga bungav Gaya bahasa yg sedang2 saja sederhana tap...

  2. says:

    comel sangat sangat comel itu jer yang terfikir tatkala menghabiskan buku ni.nurul shifa, pelajar tahun akhir jurusan ekonomi di UMT shifa gadis yang sederhana, agak pendiam dan pemalu komunikasinya dgn pelajar lelaki adalah di tahap paling minimum walaupun agak kurang cantik berkulit gelap, tak berapa nak tinggi dan muka dipenuhi jerawat , shifa selalu tersenyum manis dan boleh menjadikan orang di sampingnya berasa tenang shifa juga sangat sukakan alang alang rebus tak empuk, watak utama dari novel surat ungu untuk nuha dan warna ungu sebab alang suka warna ungu.dalam diam diam shifa juga sangat sukakan ziyad, rakan sekelasnya, sejak dia di tahun satu lagi ziyad lelaki kacak, menjadi tumpuan ramai pelajar perempuan ziyad juga adalah sahabat baik teman sebilik shifa, sarah daripada sarah yang kepoh tu la shifa tahu banyak cerita tentang ziyad.shifa sedar, dia tak akan menjadi pilihan ziyad taste dia hanya la untuk perempuan cantik sahaja satu peristiwa pada hari raya telah menyebabkan ziyad mengetahui perasaan shifa padanya seperti yang diduga, ziyad menolaknya tetapi untuk tidak melukakan hati shifa, ziyad mencadangkan mereka menjadi teman baik teman tapi mesra bermula la ...

  3. says:

    Membaca buku ni buat saya teringatkan kisah Nisa dan Adif dalam Tas Merah Jambu Kompilasi Kebun Mimpi Cuma Shifa ni agak berani sikit kot berbanding Nisa yang agak reserve tu Kisah yang agak simple, bermula dengan Shifa yang menyimpan perasaan pada Ziyad semenjak tahun pertama pengajian mereka Shifa tak berani nak meluahkan perasaannya sebab dia sedar dirinya yang biasa biasa tu tak layak nak berganding dengan Ziyad yang kacak bergaya tu.Akibat terlupa memadam sistem pesanan ringkas SMS yang tak sepatutnya dihantar pada Ziyad, adik bongsu Shifa telah TERhantar SMS tersebut pada Ziyad ketika bermain main dengan telefon bimbit Shifa Gelabah juga Shifa dibuatnya Namun, dari situlah bermulanya hubungan baik antara mereka Ziyad memang anggap Shifa tu cuma kawan baik Tapi layanan dia pada Shifa rasanya macam lebih daripada layanan kepada seorang kawan baik Manakan tidaknya, bila Shifa demam dia yang kelam kabut ambilkan ubat di klinik Jari Shifa terluka sikit pun Ziyad boleh perasan Pendek kata, Ziyad akan perasan perubahan pada Shifa walau sekecil semut sekalipun Haish.Dalam masa yang sama Ziyad juga menjalin...

  4. says:

    Zaman yang pernah ditempuhi yang tak dapat diulangi kembali Zaman remaja Zaman belajar, bersahabat, bergelumang dengan buku buku ilmiah, zaman menghafal segala formula, zaman buat mind map nota kecik Arghh rindunya Banyak lagi kenangan indah, masam manis dulu dulu pasti terimbas kembali sewaktu melayari Alang rebus tak empuk Zaman di U ni lah orang cakap mudah nak cari jodoh selain tujuan utamanya untuk belajar dan menggenggam segulung sijil Ramai yang bercinta dizaman belajar, tapi bilangan pasangan yang berjaya sehingga ke jinjang pelamin boleh dibilang dengan jari sahaja.Walaupun cerita ini tidak berakhir dengan perkahwinan, tapi bayang bayang tu dah nampak bila perhubungan itu ada matlamat 4 gadis, 3 jejaka bersahabat Dalam bersahabat, pasti ada yang tersangkut Usik mengusik tu selalu, rajuk merajuk tu biasa Tinggal hati yang dapat menjawab keikhlasan menerima sidia tanpa mengukur kecantikan luaran Dakwah penulis...

  5. says:

    Novel nie is very simple and yet tak memboringkan Sebenarnya untuk saya yg dh nearly 30 tahun ini, bila baca novel mcm ini buat saya rasa muda 10 tahun ke belakang. because sepanjang saya baca novel nie, saya rasa macam sy pnh experience with all this cinta monyet, friendship, assignment belambak2, FYP proposal kena reject. semua la..cerita nie sgt la sweet nak2 pulak penulis x gambarkan heroin dia muka ala ala siti saleha ke, wawa zainal ke, or pelakon2 comel2 yg ramai kt pasaran skrg Yang menariknya dia gambarkan gadis tue gelap, banyak jerawat cantik sikit pada jalan tar dan pendek tp mukanya sweet ala2 cheryl samad,pendiam pemalu dan baik hati yang minat sgt dekat jejaka yang hensem charming, tinggi mcm model and jejaka tue pulak mmg tak pandang la awek2 yg tak cantik nie..dan minat sorg gadis yg cantik ala2 juliana evans kt kolej 2..tapi at the same time, since si Shifa dah teradmit perasaan dia dekat Ziyad, Ziyad serba salah dan untuk tak nak menghampakan Shifa, dia bagi nama pada hubungan mereka TEMAN TAPI MESRA..so cliche la..tak suka dgn term tue..tettt emo masa berlalu, somehow, si Ziyad nie rasa hati dia dh di terbalikkan dan dia rasa mcm ada satu perasaan pelik dekat shifa dan di cuba untuk deny perasaan tue..tapi hati orang boleh di tipu hati sendiri, sen...

  6. says:

    Alang Rebus Tak Empuk sangat manis Comel Tak terlalu sarat dengan emosi, konflik Saya boleh ketawa keseorangan dengan telatah Aiman yang menceriakan suasana dan menitis air mata bila, Shifa mengambil keputusan untuk melupakan ikatan persahabatan dengan Ziyad, gara gara Zara.ZIYAD SAYA SUKA AWAK.Ia bermula dengan ayat ini Kalau bukan kerana Mikail adik Shifa tersalah hantar msg yang ditaip suka suka oleh Shifa kepada Ziyad, mana mungkin hubungan mereka akan lebih jauh Sewaktu Ziyad tanya Shifa, awak suka saya lantas Shifa menjawab Saya memang suka awak , itu satu tindakan yang sangat sangat berani.Tambah tambah bila dia tetiba cakap saya nak jadi kekasih awak Mahunya si Ziyad tak terkejut Walhal sebelum ini tak pernah berhubung Nombor Shifa juga Ziyad tak simpan Dah la Shifa bukannya sentiasa buka mulut dengan dia Asyik tundukkan kepala saja Terus, Ziyad tampil dengan idea bernas semata mata untuk tidak memalukan Shifa iaitu menjadi kawan atau Teman Tapi Mesra saja Bagi Ziyad, mana mungkin dia bersama dengan gadis sederhana , yang ada jerawat bernanah di muka, yang kulitnya gelap gelap manis bak...

  7. says:

    Shifa itu gadis biasa biasa sahaja , sudahla rendah sahaja ,kulitnya hitam manis menggerutu dgn jerawat pula tu , tapi terjatuh hati pulak dengan jejaka idaman malaya Ziyad sejak kali pertama bersua den...

  8. says:

    Kisah cerita ni adalah kisah mengenai Nurul Shifa seorang yang sopan santun, pendiam, lemah lembut dan sume yang baik la ada kat diri dia nitapiitapii..TAPI kelemahan dia adalah dia TAK CANTIK dia hitam bak kulit manggis..muka dia banyak jerawat bak jalan tar bukan aku cakap ye..tp Shifa so dia cam rendah diri la atas kelemahan dia ni. tp dia x sedar diri dia tu comel..heheSi Shifa ni sebenarnya ada hati kat Ziyad Ziyad ni satu kelas dengan dia Tapi..dia x pernah pun bercakap dengan Ziyad ni..sebab dia ni pemalu sikit..padahal si Ziyad ni kwn baik Sarah roomate Shifa a.k.a BFF Shifa kat U tu Dia boleh je ambil peluang berbaik2 kalau betul dia suka kat Ziyad tp sebab dia ni pemalu..pendiam dan macam2 lg la..so bila Ziyad ckp dengan Sarah dia tunduk je..dan diam..Nak dijadikan ceritaShifa dengan tidak sengaja menghantar SMS kat Ziyad Masa tu dia just taip2 je SAYA SUKA AWAK ZIYAD tp x hantar pun..ntah macam mana adik Shifa ni gatal2 tgn dia p tolong hantarkan..huahaha..So apa lg..malu se...

  9. says:

    Sekali baca tajuk novel ni ingatkan akan ada kisah sengal heronya seperti watak Alang dalam SUUN Tapi ternyata jalan cerita dan plotnya langsung tiada perkaitan,ya Comel aje kisahnya walaupun hanya kisah kecil anak remaja di menara gading sebenarnya perkataan menara gading tu macam poyo je,kan Tapi kisah ni manis sebab garapan dari penulisnya yang pandai olah plot, flashback dan ayat ayat yang manis bergula walaupun hanya untuk gambaran sesuatu yang ringkas.Shifa yang merasa rendah diri sebab tahu kekurangan diri dan sudah terang lagi nyata dia tidak memiliki segala ciri yang memang sudah jelas jadi kriteria pilihan Mohd Ziyad Hafni iaitu yang gebu seperti telur dikupas kulit, cantik menawan dan lemah lembut Tapi satu sifat Nurul Shifa yang KakChik suka sebab dia berani menyatakan isi hati dia Selain tu, Shifa cukup menjaga aib orang lain walaupun d...

  10. says:

    Ohhh so sweet memang i suka sangat novel ni walaupun santai saja ceritanya,memang asyik membacanya.Kisah Shifa yang memang sejak awal semester lagi syok pada Ziyad lelaki boleh tahan wajahnya bagi Shifa.Shifa pula sudahla banyak jerawat,berkulit gelap,dan memang bukan selera Ziyad yang memang berselera tinggi Sehinggalah eksiden semasa cuti hari raya, adik Shifa terhantar sms kepada Ziyad msg luah perasaan Sejak itu mereka berkawan rapat Shifa makan hati dengan ziyad yang sedang bercinta dengan zara,gadis hipokrit paling cantik di kolej manakala ziyad pula sering menafikan perasaannya kepada Shifa,maklumlah Shifa tu stok hangus , tak lawa,.bukan seleranyaSejujurnya sangat suka dengan semua watak yang ada Aiman, dengan sikap gila2ny...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *